İngilizce olarak Computer Numerical Control kelime grubunun baş harflerinin kısaltması olan CNC kelimesi Türkçe karşılığı bilgisayar sayısal kontrolüdür. Seri üretim için makinelerin kullanılmasıyla beraber gelişen üretim sektöründe cnc makineler hızlıca sektörü ele geçirdi. Cnc makineler bilgisayar ile programlanıp işleme yapar. İstenilen şekilde ürünler ortaya çıkarmak için yüzlerce çeşit cnc makine bulunmaktadır. Bu cnc makineler seri üretim için olmazsa olmazdır. Cnc nedir sorusuna cevap verdiğimize göre şimdi detaylara geçelim.

Cnc makineler insan eli ile yapılacak işi azaltıp çok hızlı şekilde üretim yapılmasına olanak sağlar. Bu da zaman ve iş gücü tasarrufu anlamına gelir. Aynı şekilde cnc makineler maliyet tasarrufu da sağlar. Bir insanın haftalarca uğraşıp yapacağı ürünü cnc makine saatler içinde hazır edebilir. İşte bu cnc makinelerin ne kadar büyük bir nimet olduğunu gösteriyor. Rakiplerin çok hızlı şekilde üretim yapması ve maliyeti düşürmesiyle diğer işletmeler de zamanla cnc makinelere geçmek zorunda kaldırlar. Bu geçişin ne kadar doğru bir karar olduğunu da yaşayıp gördüler.

Ülkemizde yurt dışından gelen ve Türkiye’de üretilen yüzlerce cnc markası bulunuyor. Bu cnc firmaları standart makineler ile beraber özel üretim de yaparak ihtiyaca cevap veriyorlar. Cnc tezgahları üretim hızını inanılmaz derecede arttırıyor ve bu sayede seri üretim denen durum karşılanıyor.

Cnc makinelerin en büyük avantajı hızlı üretim gerçekleştirmeye imkan vermesidir. Aynı şekilde insan eli ile yapılacak işlerde oluşacak hatayı da neredeyse sıfıra indiriyor. Çoğu işlemde sıfır hata ile işlem gerçekleştiriyor. Cnc makineler işte bu yüzden binlerce üretici tarafından kullanılıyor. Sanayinin bel kemiği olan cnc makineler üretimde en önemli araçlardan biridir. Cnc tezgah kullanan firmalar üretimde ne kadar iyi bir araç olduğunu anlamış durumdalar.

Cnc makineleri kullanmak için özel programlar bulunur ve bu programların kullanımı da kolaydır. İşlenecek parçanın bilgilerinin doğru şekilde programcı tarafından sisteme girilmesi ile sıfır hata ile üretim gerçekleşir. Cnc makinelerin faydaları saymakla bitmez. Ancak bir sorun ile karşılaşıldığında hemen teknik servis ile irtibata geçilmesi gerekir. Teknik servise bildirilmemesi daha ciddi sorunların oluşmasına yol açabilir. Bu yüzden uzman birinin cnc makineye bakması gerekir.

Cnc makineler kullanılarak ister kendi ürünlerinizi isterseniz de başka firmaların ürünlerini üretebilirsiniz. Cnc makine kullanma komutu sisteme girildiğinde makine aralıksız üretime devam eder. İşlemede olan parça çevrilmeye ya da değiştirilmeye ihtiyaç duyuluncaya kadar cnc makine çalışmaya devam eder. En iyi cnc makineleri de olsa insan gücüne bir yerde ihtiyaç vardır. Bu da cnc makinesinin çalıştırılması ve işlenecek parçanın makineye koyulması işlemidir. Cnc makine içine işlenecek parça yerleştirildikten sonra makine başlatılır ve çalışmaya başlar.

Cnc makinelerin her biri benzer işlemler için kullanılsa da temelde farklı işlemleri gerçekleştirirler. Bu da bir cnc makinesinin üretilecek ürüne göre diğerlerine de ihtiyaç duyduğu anlamına gelir.

Torna Tezgahı: işlenecek parça hareket ederek talaş kaldırma ve delme işlemi gerçekleştirilir.
Freze Tezgahı: Kesici ağızları sayesinde doğrusal olarak ilerleyerek işlenen parçanın şekilde almasını sağlar. Cnc freze tezgahı dik işleme tezgahı olarak da adlandırılabilir. Çeşitli uçlar ile istenilen şekilde verilir.
Matkap Tezgahı: Parçaya silindirik şekiller aymak için kullanılan tezgahtır.
Delik Büyütme Tezgahı: Parçada daha önceden açılmış deliklerin büyütülmesi için kullanılan tezgahtır.
Taşlama Tezgahı: Aşındırıcı ile parça üzerinden talaş kaldırma için kullanılan tezgaha verilen isimdir.
Cnc makineler bunlardır. Ayrıca daha farklı cnc makineler de özel olarak ürettirilebilir. Bu tamamen ihtiyaca yöneliktir.

 

Tags:

Leave a comment

Sohbeti Aç
Hangi Konuda Size Yardımcı Olabiliriz
Merhaba
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz